Over ons

Ik ben Karin Dijkhuis en woon samen met mijn man, Hink, dochter Esmee (15) en zoon Roy (10) in een heerlijke woonboerderij in Veendam, Groningen.

Zo’n 28 jaar geleden is onze liefde voor de Entlebucher Sennenhond begonnen. Hink en ik woonden net 2 jaar samen toen we besloten een hond te nemen. Maar ja, wat voor hond moest het worden?

Diverse hondenboeken werden bestudeerd en we bezochten een aantal tentoonstellingen. Op een van die tentoonstellingen zagen we de Entlebucher Sennenhond en waren meteen verkocht. We zochten contact met de rasvereniging en lieten ons inschrijven op de wachtlijst. Na ongeveer 1 ½ jaar kwam dan het lang verwachte telefoontje, er was een nestje geboren bij de familie Zomer in Wierden. Dezelfde avond namen we contact op met Geert en Willy Zomer en 2 weken later reisden we af naar Wierden voor ons 1e bezoek. We werden zeer gastvrij ontvangen en maakten kennis met Annette van Helvetia’s Stam en haar 9 puppen. De hele middag hebben we met Geert en Willy gepraat over de Entlebucher, foto boeken bekeken en genoten van de pupjes die toen net 4 weken oud waren.

In de weken die volgden gingen we nog diverse keren bij fam. Zomer op bezoek en we zagen de pupjes met de week groeien. Eindelijk kwam dan de dag dat we onze Entlebucher reu, die we Chooky hadden genoemd, mochten ophalen. Tijdens het afscheid werden wat traantjes weggepinkt en kregen we nog wat laatste tips mee en toen gingen we met onze eerste Entlebucherpup naar huis.

Toen Chooky 3 jaar oud was, gingen we verhuizen naar een eengezinswoning met tuin en nam de 2e Entlebucher zijn intrede, ditmaal een teefje.

Er was een nestje geboren bij Paula de Booy in Wassenaar, nog geen 15 kilometer bij ons vandaan. Ieder weekend gingen we op bezoek, en ieder weekend namen we ons voor om maar een úúrtje te blijven. Maar als we daar eenmaal waren, was het altijd zo gezellig, dat de middag omvloog. Paula kon altijd zó prachtig vertellen over haar Entlebuchers, daar kreeg je gewoon geen genoeg van. Doordat we regelmatig bij Paula over de vloer kwamen, konden we de pups van week tot week zien opgroeien en dat vond ik een geweldige ervaring. Ik had toen al besloten, ooit wilde ik zelf eens een nestje fokken om dit allemaal eens van dichtbij te kunnen meemaken.

In januari ’90 was het dan zover en gingen we onze 2e Entlebucher, Fabi van Helvetia’s Stam ophalen.

chookyfabizittendvk400

Kleine Fabi en Chooky

Nog regelmatig hadden we contact met Paula, totdat Willy Zomer belde met het droevige bericht, dat Paula de Booy plotseling was overleden. We zullen ons haar altijd blijven herinneren als een pràchtig en enthousiast mens, met een grote liefde voor haar Entlebuchers!

Toen Chooky en Fabi al aardig op leeftijd waren ( 10 en 7 jaar), hebben we ons in 1997 weer in laten schrijven op de wachtlijst voor een pup . Doordat Fabi op zeer jonge leeftijd al gezondheids problemen kreeg, hebben we nooit met haar kunnen fokken. Mede hierdoor besloten we weer een teefje te nemen.

In februari ’98 nam dan ook de 3e Entlebucher haar intrede: Allie Senja van de Oude Haagsche, geboren bij familie Rijnbeek in Amsterdam.

driemaal500

Fabi, Chooky en Senja

In december 2001 moesten we Chooky op bijna 16 (!) jarige leeftijd in laten slapen. Over een kennnelnaam hoefde ik dan ook niet lang na te denken:

“From Chooky’s Home”

In mei 2002 ging dan mijn grote wens in vervulling. Senja schonk het leven aan 5 prachtige pups, 2 teefjes en 3 reutjes.

Resize Wizard-1 picture 436

Het A nest “From Chooky’s Home”

Prachtig was het om die kleine “Entli’s” op te zien groeien.                 Een teefje bleef bij ons , Anouk.

Aisha 020711 a

Aisha Anouk From Chooky’s Home

Anouk was een dominante dame, een hond die dolgraag voor je wilde werken. Met gemak behaald ze haar GG II diploma.Voor mij was het de ideale hond, maar Senja leed erg onder het dominante gedrag van haar dochter. Bovendien had Anouk problemen met de drukte die een jong gezin met zich meebracht.

Met veel pijn in ons hart hebben we moeten besluiten om een ander gezin voor Anouk te zoeken. Ze woont nu bij een alleenstaande vrouw die alle tijd en aandacht voor haar heeft, precies wat Anouk nodig heeft.

Anouk links

Anouk en Senja

Senja bloeide weer helemaal op en we hebben nog een aantal jaren van haar mogen genieten. In juni 2007 werd ze plotseling ziek en moesten we haar op nog maar 9 jarige leeftijd in laten slapen.

Ruim 21 jaar Entlebuchers in huis en toen was het stil……véél te stil.

We gingen weer op zoek en kwamen in contact met Gaby en Hans van Dijck in Gehrde, Duitsland. Daar werd op 14 maart 2008 een nestje geboren en ik mocht zelfs bij de geboorte aanwezig zijn! Acht weken later mochten we onze 5e Entlebucher mee naar huis nemen, Dakyra vom Schneckenhügel.

SONY DSC

Dakyra vom Schneckenhügel

Onze Dakyra is nu bijna 6 jaar oud, een heerlijke, rustige Entlebuchermeid. Ze is stapelgek met onze kinderen en onze kinderen met haar. Waar de kinderen zijn, is Dakyra ook altijd te vinden.

In 2010 hebben we Dakyra laten dekken en werd het 2e nestje “From Chooky’s Home” geboren. Dakyra kreeg maar liefst 7 pupjes, 4 teefjes en 3 reutjes. De eerste pup is zelfs geboren in de kofferbak van de auto toen we onderweg waren naar de dierenarts!

DSC03931 (525 x 270)

B nest “From Chooky’s Home”

Twee pupjes waren wat aan de kleine kant maar ze zijn allemaal opgegroeid tot mooie volwassen Entli’s!

Een teefje is bij ons gebleven: Bärbel Lizzy From Chooky’s Home

SONY DSC

Bärbel Lizzy From Chooky’s Home

Lizzy is een zeer ondeugende meid! Is de eerste Entlebucher die het liefst in haar eentje op pad gaat. We wonen in een woonboerderij op het Groningse platteland en regelmatig zijn we haar kwijt, loopt ze weer ergens in het veld, op zoek naar avontuur. Maar ik moet zeggen: ik hou d’r wel van, lekker eigenwijs, wel heel leergierig, maar doet lekker haar eigen ding!

In februari 2012 kreeg Dakyra haar 2e nestje, 5 pups, 2 teefjes,          3 reutjes. Dakyra is een zorgzame moeder. De pups groeien op bij ons in de huiskamer.

SONY DSC

C nest “From Chooky’s Home”

We zijn altijd zeer actief met onze Entlebuchers. Het is ook beslist geen ras die je in huis moet nemen als je gewoon een “gezellige huishond” zoekt. Je zou ze hiermee beslist te kort doen. De Entlebucher is van oorsprong een veedrijver en heeft het van nature in zich om voor je te willen werken. En geloof me, dát is iets wat ze héél graag doen!!

Al jaren lang doe ik dan ook diverse cursussen met onze Entlebuchers, zoals gehoorzaamheid, behendigheid, en flyball.

We zijn vanaf 1986 lid van de Kynologen Club Delft eo. en ik ben jarenlang actief geweest binnen het bestuur als secretaris.

In verband met onze verhuizing van Delft naar Veendam in juni 2009 moest in mijn taak als bestuurslid neerleggen.

Tevens zijn we als lid aangesloten bij de Duitse SSV en de Nederlandse Vereniging van Appenzellers , Entlebuchers en Grote Zwitserse Sennenhonden (NVAEGZS).

Zoals u ziet, is de Entlebucher een deel van ons leven geworden, een deel die niet meer is weg te denken!

Maxucani

894-1471